Spain
Spain
Spain

Total de visualitzacions de pàgina:

Òrrius Team dimecres, 14 de setembre de 2022


Aquest estiu del 2022 vam anar a fer una volta de tres setmanes per terres de Galicia. Vam visitar llocs coneguts i turístics (Praia des As Catedrais, Foz, Compostela, Ponferrada a Lleó...) i racons més desconeguts (Canido, Caaveiro, Teixido, Mazaneda, Trevinca...). Algunes d'aquestes visites van ser turistiques, contemplatives i fotografiques i d'altres van resultar ser més mogudes, actives i físiques. En aquestes últimes a part de fer fotografíes, vam gravar track de ruta i resenyar l'activitat (senderisme o alta muntanya) a Wikiloc. 
Començem...


Vam entrar a Galicia per la província de Lugo, concretament per les localitats costeres de Ribadeo i Rinlo. Ja teníem reserva per visitar la platja de les Catedrals, amb el dia concret d'entrada i hi havia ganes de veure-les i ser puntuals amb el dia de visita. Vam aparcar la furgo-camper en un descampat condicionat per la pernocta d'autocaravanes i campers, i el dia següent puntuals ens diriguim a l'entrada de la platja. Clicant aquest enllaç es pot seguir la ruta que vam fer aquell dia i els llocs que vam visitar. 


Praia de As Catedrais
"Praia de As Catedrais"
De totes les platges de Rinlo-Ribadeo la més turística, visitada i reconeguda per tothom és la platja "As Catedrais".
El seu nom original és "Praia de Augasantas" arran de la presència de un manantial d'aigues medicinals que se suposaven miraculoses. Avui és coneguda com "Praia de As Catedrais" doncs les seves formacions rocalloses recorden les formes de les catedrals gòtiques.
Per visitar la platja és imprescindible d'anar en marea baixa, quan el mar en retirada ens ofereix el seu permis per recòrrer tota la zona de platja. L'accés és gratuït, però imprescindible de reservar en antelació (a l'estiu) via on-line o allotjar-nos en establiments del municipi de Ribadeo.
"Praia de As Catedrais"


Després dels dies passats a Rinlo-Ribadeo ens vam allotjar a l'Atalaia Camper Park al municipi de Foz, una àrea per autocaravanes i campers nova, amb tots els serveis i amb un preu de 15 € al dia en temporada alta. Vam estar dos dies, un d'ells per visitar Foz i sopar el famós Pop "a Feira" i musclos a la "marinera" al restaurant "O Paseo". Clica aquí per veure la ruta que vam fer abans i després de sopar.
El dia següent vam fer una bonica volta que ens portarà als turons "de Lebre" que dominen les platges de Foz. De pujada veurem l'ermita "Obispo Santo" i les extenses plantacions d'eucaliptus.
De baixada paràrem atenció amb els diferents camis, senders i corriols (poden ser perdedors) que haurem d'agafar per davallar en direcció a la vall "do Ouro" (Río de Ouro) i seguir el passeig de ribera fins al poblet de "Fazouro".
En aquí visitàrem l'església de "Fazouro-Santiago" de camí pel marge esquerra del Ouro en direcció al poble "Alto da Granda" i a la platja "Punta Pampillosa".
En unes taules de pic-nic abans de la platja, agafàrem primer el passeig marítim que porta a la localitat de Foz, però de seguida optarem per un sender estret que recorre el margue de les platges fins al trencall del carrer que ens acostarà al pàrquing de "Atalaia Camper Park".
Aquí el track i fotos de la ruta⬇️⬇️
Powered by Wikiloc


Parròquia "Santo André de Teixido"
Al dia següent vam posar camí en direcció a "Santo André de Teixido" a la provincia de "Corunya", una"aldea" costera amb pocs habitants i que viuen principalment de les visites turístiques. 
La llegenda diu que, "qui no va a Santo André de Teixido viu, ho farà de mort". 
El poble és un d'aquells llocs màgics de la peninsula Ibèrica que el temps i les xerrameques mantenen amb una aurèola de misteri.
També vam coneixer diferents miradors, platges rocalloses i penyasegats escarpats. Alguns anomenen aquesta excursió com a "Ruta dels Miradors".
Aquí deixo el track i fotos de la ruta⬇️⬇️
 
Powered by Wikiloc


Dormim dues nits en el aparcament d'uns dels miradors de la zona, no hi ha molta gent i les nits són fresquetes. La propera sortida farem una visita turística a prop d'on som; El Ferrol a 50 km de distància.
Parem en una àrea de campers pública a prop de la ciutat, carreguem aigua neta i buidem les brutes i de seguida cap al Ferrol a peu. 
La ciutat ens decep una mica, veiem que el port del Ferrol esta completament ocupat per la industria militar, no podem gaudir de les vistes de la Ria ni els seus extensos molls, només vam trobar una petita zona d'us civil. Tot són casernes, murs i zones no visitables, però si que ens va sorprendre un curiós barri a prop del port; Canido. El video següent us vol explicar què és Canido, en cuatre fotos.


Fragas do Eume-Monestir de Caaveiro
El complex del monestir ho formen edificis i estades rehabilitades la majoria, i es troba al Parc Natural de les Fragues de l'Eume A Capela (Corunya), molt a prop de El Ferrol. El conjunt va ser declarat Bé d'Interès Cultural des de 1975 per la seva importància arquitectònica.
rMonestir de "Caaveiro"

Per arribar a aquest rehabilitat monestir haurem de pujar pel camí "dos Encomandeiros", sis kilòmetgres de camí "tranquil" seguint el riu "Eume", i dos més de costeruts pel sender que segueix el rierol "Sesín".
L'anada ho hem fet per sender de muntanya, irregular amb pujades i baixades, i de vegades amb trams equipats amb cordes en forma de passamans. La tornada la vàrem fer per l'estreta carretera que transcorre al costat del riu Eume, pel marge oposat al camí "Encomandeiro". És una carretera molt utilitzada pels visitants, anant a peu o amb bicicleta. A l'estiu només es permet de circular amb vehicle als residents de la zona, pescadors i serveis. També hi ha un bus llançadora pels turistes.
Deixo el track i fotos d'aquesta ruta⬇️⬇️
Powered by Wikiloc


A les Fragas do Eume no vam pernoctar amb la camper, al ser Parc Natural no deixaven fer-ho, i vam anar a dormir a Pontedeume. El dia següent agafem carretera en direcció a Compostel·la  (Corunya) i ens instal·lem en el "Lavacolla Camper Park Santiago" per 14 € tot el dia (ens quedem tres dies).
En aquests dies vam omplir diposits, buidar brutes, fer bugada, descarregar fotos, tracks ...i visitar Santiago de Compostel·la (també coneguda históricament com "Sant Jaume de Galicia").
Des de "Lavacolla Camper..." vam anar a peu a Compostel·la, i ho vam fer utilitzant una part del "Camí de Sant Jaume" que passava a la vora d'on erem. Ens vam barrejar amb una corrua de "pelegrins" vinguts d'arreu de la peninsula, i vam arribar a la ciutat envoltats de caminants, turistes i visitants del "Any Xacobeo".
Pelegrins camí de "Santiago de Compostela"

Catedral de Santiago des del parc "Alameda"

Plaça de "Obradoiro", amb la catedral de Santiago

De Compostel·la ens va agradar tot; l'ambient, els carrers, els monuments, els parcs ...i sobretot la cuina gallega (pop "a feira", zamboriñas...). També vam tenir temps i ganes de visitar un estudi de Tattoos.
Plat típic de Galicia: "Zamboriñas"

"Nora Tattoo Compostela"

Acabada l'estada a Santiago vam planejar de continuar amb el nostre projecte de visites i excursions, i vam dirigir-nos cap a la provincia de Pontevedra, concretament a la població de Tui (Pontevedra) a tocar de Portugal. 
Vam arribar al lloc i  trobar que la calor era insuportable de dia i millorable per les nits. Vam constatar que les excursions i sortides planejades per la zona no seríen plàcides ni engrescadores, així que vam variar el pla (es diu que "el pla, és que no hi ha un pla") i vam posar camí a les zones d'Alta Muntanya de Galicia.
Manzaneda
L'estació d'esquí de Manzaneda és localitzada a la part oriental de la provincia de Ourense (Galicia), entre les poblacions de Manzaneda i Puebla de Trives. És una estació familiar i amb poques pistes (17 km), però disposa d'activitats fora de pistes tant a l'hivern com a l'estiu (raquetes, esquí de fons, descens btt, cavalls...).  Com a allotjaments i activitats trobarem hotels, bungalows, refugi de muntanya, restaurants, cafeteries, piscina coberta ... i en funcionament durant tot l'any. 
El vèrtex geodèsic es troba a 1780 m (Cabeza de Manzaneda), i al seu moment es va contruïr una carretera (actualment asfaltada) per accedir a les antenes que dona servei i covertura a la flota pesquera del Cantabric i Galicia. 
En aquí nosaltres vam fer una excursió que recorre tota la zona:
Powered by WikilocPena Trevinca

Cim "Pena TRevinca"
És el pic més alt de Galicia (2127 m) i també de Zamora (limita a les dues entitats territorials). Per la zona on nosaltres vam fer l'ascensió trobarem anades i vingudes de camions i furgonetes amb càrregues i treballadors de les moltes mines de wolframi que hi han escampades per la contrada. A l'entrada d'una d'elles (a dins no, és prohibit) hi ha una plana per deixar cotxes per la gent amb ganes de coronar el pena Trevinca. Nosaltres però, vam aparcar a la collada "Alto Fuente de la Cueva" (a tres km de distància).
Sortida llarga i amb desnivell, paisatge espectacular i fàcil de seguir. Clicant aquí trobaràs el track de la sortida, fotos i una petita resenya de l'excursió.
Pernoctació collada "Alto Fuente de la Cueva".
Pernoctació collada "Alto Fuente de la Cueva"
Sortida, agost del 2022

Deixa un comentari

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Entrades més vistes

Entrades més vistes

Fotos Pirineuss

Blogs Muntanyencs

Text

Reflexions PErsonals dNIT A LA MUNTANYA by PiK@

16 / setembre / 2010 by PiK@

Dia rere dia, les circunstàncies ens han portat cap al Pirineu.

La nit hi ha estat còmode i trankil.la, sense freD ni humitAt, en un prAt d'herBa flOnja.

El bivac ha estat coNfortable.Res a veure amb akell bivac a peus del cim de Bastiments, on vaig patir tanta set...

O la nit de tempesta sOta la Pica d'Estats, quan l'Aigua no va parar de caure dUrant hores i enS vam mullar finS al moll de l'òs..

L'esperiT de la persOna es cOnstrueiX a partir de l'AcumulaciÓ de vivències i la muntanyA és especialmenT generOsa a proporcionar-les.

Són molteS les experiències de la mUnTanya que enS fan ser més forts, xO la de la niT és una de les més bonikes.

D'entrada, un bivac voldrà dir k l'endemà ja estareM a la muntanya i axo és sempre motiU d'alegria. A més a més, un bivac amb bon temps permet gaudir de la posta i la sortida del sol, un dels espectacles més bells de la natura. Contemplar en silenci com el sol s'Amaga darrere un cim, la claror va morint al fons de la vall i lentament les carenes es pinten de negre, és increïble. I veure els primerS raigs de llum i escalfOr és una experiència gratificant. la nit, especialment a la muntanya, també té moments d'inkietud i de pors. La foscor, els sorolls dels animalS, de l'Aigua o del vent fan estar desvetllat part de la nit. Sovint és dificil dormir i descanÇar en un bivac. Llavors la mirada s'entreté amb les estrelles, amb la lluna si hi ha sort, amb els pensaments íntims, en les converses amb els companys....

L'experiència d'un bivac suposa el contacte directe amb la natura, sense cap més protecció k un sac de dormir.

El primer bivac és una experiència k mai s'oblida. Després en vindran d'altres, alguns bons, altres incòmodes i durs...

Moltes vegades un bivac és una experiència de resistència, a la metereologia, el cansament...

També hi ha akell "espai" x la relació amb el company o colla, llavors la conversa és interminable i l'amistat s'enforteix.

Ara semble k la gent no fa tants bivacs kom abans. La facilitat de les comunicacions, la informació, la tecnologia, refugis, eviten moltes pèrdues de ruta k acaben en un bivac. Els bivacs són exepcionals, putsé x la seva raresa, xo x l'enrikiment personal, cal no oblidar mai l'experiència del bivac, ni k sigui de tant en tant, ni k sigui ben confortable...

PiK@;)


Pel·licula

"127 horas" 
Basada en la història real d'Aron Ralston, un intrèpid muntanyenc i escalador nord-americà que es va fer famós perquè al maig de 2003, durant una escalada pels canons de Utah, va patir una caiguda i va quedar atrapat dins d'una profunda esquerda. Després de diversos dies immobilitzat i incapaç de trobar una solució alternativa, va haver de prendre una dramàtica decisió.

Feed

Deixa el teu Correu Electrònic:

Lliurat per Òrrius Team

SS

pop-up facebook