Aquesta matinal ens permetrà de conèixer l'anomenada zona arqueològica de Céllecs dins del terme municipal de la Roca del Vallès.
Aquest itinerari, de dificultat mitjana, ressegueix en gran part el sender de petit recorregut PR C-36 . Però no n'hi ha prou de refiar-se exclusivament de la senyalització sinó que val la pena de consultar un mapa o utilitzar el Track que deixaré al final de la crònica.
Mapa de la sortida.
Començaré l'excursió al costat de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes.
Pels voltans de l'ermita trobarem alguns racons per deixar el cotxe. Al ser zona d'escalada de vegades trobarem molts cotxes, val la pena d'arribar d'hora per agafar un lloc aceptable.
L'excursió la podriem iniciar-la ja de bon començament pel PR C-36, però com vaig amb poca aigua decideixo d'omplir la cantimplora en una font que hi ha molt a prop.
Ermita Sant Bartomeu de Cabanyes.
Típica esglesiola romànica rural, situada a les planes altes del municipi d'Òrrius i als peus de la vessant septentrional del turó de Céllecs.
Típica esglesiola romànica rural, situada a les planes altes del municipi d'Òrrius i als peus de la vessant septentrional del turó de Céllecs.
A pocs metres de l'ermita trobarem la carretera que uneix els pobles de la Roca del Vallès i d'Òrrius, i en un voral surt una pista forestal que davalla tranquilament fins a la font de Sant Bartomeu.
De la font sortía un filet d'aigua, si continuem amb la situació de sequera aviat no sortirà aigua d'aquesta font.
Passada la font continuarem davallant (amb lleus puja-baixa) fins a trobar el sender PR C-36 i que ja no el deixarem fins arribar a baix de tot.
Separat del vial principal (PR C-36) trobarem la Pedra de les Creus.
La Pedra de les Creus és un gran bloc granític cobert per tot tipus de creus i signes gravats a la pedra. Molts dels quals són moderns, però és probable que n'hi hagi algun d'època molt antiga, tot i que indeterminada. També hi ha una inscripció que diu "La roca, año..." i la data no és prou clara. La tipologia de les creus és molt àmplia i de diferents mides.
Després d'algunes fotos continuo el camí de baixada ...evident, ample i senyalitzat.
Fins arribar a aquesta cruïlla.
Hem d'estar atents en visualitzar-la mentres caminem, com que el camí és planer i l'entorn molt relaxant podem despistar-nos fàcilment.
A la dreta pujarem fins al dolmen de Can Gol-II i a l'esquerra la Roca Foradada. El camí del mig porta al dolmen de Can Gol-I, unes restes que trobarem en una finca privada (dins de l'urbanització de "Can Pineda") i per tant obligats a trepitjar asfalt ...cosa que no em ve de gust fer!
Dolmen de Can Gol-II.
Cista que només conserva tres pedres granítiques, dues laterals que formen la cambra o corredor i una de posterior que el tanca. Manca la pedra o pedres de coberta. A les excavacions realitzades s'hi van trobar puntes de sageta d'aletes, un fragment de ganivet de sílex, ascles i fragments de ceràmica.
Roca Foradada.
Gran bloc granític foradat artificialment. A l'exterior hi ha dues lloses que, si es tractava d'una tomba, s'haurien utilitzat per tapar la cavitat. Pels voltant s'ha localitzat ceràmica de les mateixes característiques que les aparegudes al costat dels diferents megàlits, i també algunes ascles de sílex.
A 20 m a l'est hi ha pedres alieneades en forma de parament i sis fragments de ceràmica ibèrica.
Tornem a la via principal (PR C-36) i continuem el camí en direcció contraria a l'anada fins arribar a una bifurcació que ja haviem conegut minuts abans.
Un pèl allunyat del PR C-36 trobarem la Pedra de les Orenetes.
Pedra de les Orenetes.
És un bloc granític amb diverses cavitats o abrics. Fins no fa gaire conservava dins d'aquestes balmes restes de pintures rupestres i s'hi podien reconèixer figures humanes del final de la Prehistòria.
Situats dalt de la pedra visualitzo el camí per on he arribat i també el corriol que hauré d'agafar per enfilar-me bosc amunt.
L'objectiu ara serà visitar els dos últims monuments historicoarqueològics de la zona, el Plat del Rei i el Dolmen de Céllecs, dins de la ruta del PR C-36.
El camí de pujada és un pèl costerut i s'enfila fort, però és evident i gens perdedor.
Arribo al Plat del Rei.
Plat del Rei o del Molí.
El formen unes roques granítiques de factura primitiva que presenta a la part superior un buidat en forma de cassoleta circular i de poca fondària amb regueró de canalització.
No gaire més amunt, al marge esquerra del camí trobarem el dolmen de Céllecs.
Dolmen de Céllecs o Cabana del Moro.
Dolmen de cista rectangular formada per quatre lloses de granit, amb l'obertura orientada cap al sud. Conserva la coberta d'una gran llosa plana. Per la part de darrere hi havia restes d'un túmul.
Durant l'excavació només es va trobar un fragment de terrissa.
Continuaré camí amunt seguint el PR fins a trobar aquesta bifurcació (precissament on el camí es fa més ample), on decidiré d'abandonar el PR C-36 per continuar amb la pista que em portarà al costat mateix de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes i del cotxe.
Com no podía ser d'un altre manera deixo el Track d'aquesta sortida:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada